Menu Sluiten

Onderhoud

Onderhoud van een snijplank

De snijplanken zijn veelal vervaardigd uit uitheems hardhout. Dit moet ook wel want de planken krijgen veel te verduren.

Het beste voor een snijplank is dat deze bestaat uit kopshout. Dit wil zeggen dat de vezels van het hout rechtopstaand zijn. het mes zal de vezels niet doorsnijden maar juist tussen de vezels door glijden en zo minder beschadigen.

Hout is wel een materiaal dat onderhoud nodig heeft. Een snijplank mag niet uitdrogen zodat deze kan gaan kromtrekken en/of splijten. Dit laatste zal niet gauw gebeuren omdat de planken veelal zijn samen gesteld uit kleine stukjes hout. Kromtrekken dat is iets wat wel regelmatig voorkomt. Het is van belang om de snijplank na productie snel te behandelen met olie. Hierdoor vullen de poriën zich met olie waardoor het vocht geen kans krijgt om in het hout te trekken. Het voorkomt uitdrogen en zorgt voor een goede stabilisatie van het vochtgehalte.

Wat kunt u doen 

Om uw snijplank een lang leven te geven is het van belang dat deze voldoende gevoed blijft met olie. Omdat het een snijplank is en er voedsel op wordt gesneden. Is het van belang dat er met een voedsel veilige olie gebruikt wordt. Meest geschikt is een foodsafe minerale olie. Aan te raden om eens in de maand in de olie te zetten. Het beste is om de plank  ‘s avonds in de olie te zetten de nacht laten intrekken en ‘s ochtends kan de overtollige olie af worden gedaan. Zolang een snijplank goed gevoed is kunnen er geen voedingssappen de plank intrekken..

Naast het voeden van het hout is het van belang dat het snijoppervlak geseald wordt. Dit houdt in dat de poriën die aan het oppervlak uitkomen gedicht worden. Wood oil & wax van uulki is hiervoor erg geschikt, vanwege zijn natuurlijke samenstelling en schimmelwerende werking. Het is aan te raden om de plank na gebruik met een schone doek af te doen.

Om kromtrekken van een snijplank te voorkomen. Moet je proberen de conditie van de lucht aan beide zijde van de snijplank zo gelijk mogelijk te houden. Ook om deze reden staat de snijplank van custom bowls op rubber dopjes, om een snijplank een droog en stabiele plaats op het werkblad te geven. Maar ook om een centimeter lucht onder de snijplank te creëren, zodat de lucht conditie zo gelijk mogelijk is. Na gebruik geef ik als tip mee om de snijplank rechtop op het werkblad te plaatsen. Ook grote temperatuur verschillen onder/boven de snijplank moet je voorkomen, hier kan een plank ook op reageren en kromtrekken.

Nooit doen met een snijplank

Water is niet de beste vriend van een houten snijplank, dus vanzelfsprekend lijkt mij nooit in de vaatwasser door de hogere temperaturen, zouten en het droogprogramma is het hout en de lijm daar niet tegen bestand. Laat de plank ook niet langdurig onder water staan.

  • Onderhoud wax
  • Deze hout wax van uulki is verkrijgbaar voor 17.50€
  • Onderhoud wax en olie 
  • Met deze hout wax en minerale olie worden de snijplanken van Custom Bowls behandeld.
  • De wax is samengesteld uit pure bijenwas en minerale olie. Dit zorgt voor een goed waterafstotend oppervlak van de snijplank.
  • De minerale olie is dezelfde olie die in het bad zit waar de snijplanken na afwerking minimaal twee keer 30min ingaan. Deze zorgt voor een goed gevoede snijplank.
  • Er zal binnenkort nog een etiket op de potjes en flesjes verschijnen, de ingrediënten zijn natuurlijk en foodsafe.

 

 

Deze hout olie is verkrijgbaar voor 17,50€(nog enkele verkrijgbaar op is op)

De minerale olie zit in een flesje van 200ml en is beschikbaar voor 9,50€

De houtwax zit in een potje van 200ml en is beschikbaar voor 12,50.

Als de Houtwax in samen gekocht wordt met de minerale olie is er een speciale set prijs van 20,00€

De kleine versie van 50ml (4,50€) wordt gratis mee geleverd met elke verkochte snijplank vanaf 12-08-2023

Dit is voldoende om de snijplank een aantal een goed mee in de wax te zetten.