Menu Sluiten

Onderhoud

Onderhoud van een snijplank

De snijplanken zijn veelal vervaardigd uit uitheems hardhout. Dit moet ook wel want de planken krijgen veel te verduren.

Het beste voor een snijplank is dat deze bestaat uit kopshout. Dit wil zeggen dat de vezels van het hout rechtopstaand zijn. het mes zal de vezels niet doorsnijden maar juist tussen de vezels door glijden en zo minder beschadigen.

Hout is wel een materiaal dat onderhoud nodig heeft. Een snijplank mag niet uitdrogen zodat deze kan gaan kromtrekken en/of splijten. Dit laatste zal niet gauw gebeuren omdat de planken veelal zijn samen gesteld uit kleine stukjes hout. Kromtrekken dat is iets wat wel regelmatig voorkomt. Het is van belang om de snijplank na productie snel te behandelen met olie. Hierdoor vullen de poriën zich met olie waardoor het vocht geen kans krijgt om in het hout te trekken. Het voorkomt uitdrogen en zorgt voor een goede stabilisatie van het vochtgehalte.

Wat kunt u doen 

Om uw snijplank een lang leven te geven is het van belang dat deze voldoende gevoed blijft met olie. Omdat het een snijplank is en er voedsel op wordt gesneden. Is het van belang dat er met een voedsel veilige olie gebruikt wordt. Meest geschikt is een foodsafe minerale olie. Aan te raden om eens in de maand in de olie te zetten. Het beste is om de plank  ‘s avonds in de olie te zetten de nacht laten intrekken en ‘s ochtends kan de overtollige olie af worden gedaan.

Naast het voeden van het hout is het van belang dat het snijoppervlak geseald wordt. Dit houdt in dat de poriën die aan het oppervlak uitkomen gedicht worden. Bijenwas is hiervoor het best geschikt, vanwege zijn natuurlijke samenstelling en schimmelwerende werking.

Het is aan te raden om de plank na gebruik met een schone doek af te doen.

Nooit doen met een snijplank

Water is niet de beste vriend van een houten snijplank, dus vanzelfsprekend lijkt mij nooit in de vaatwasser door de hogere temperaturen, zouten en het droogprogramma is het hout en de lijm daar niet tegen bestand. Laat de plank ook niet langdurig onder water staan.